Reklama
Restauracja wegierska Warszawa
Opis działalności
Kuchnia wegierska � kuchnia Wegier nalezy do kuchni srodkowoeuropejskich, odznacza sie jednak posrod nich charakterystycznymi cechami. Standardowa kuchnia bazuje na miesku, warzywach sezonowych, owocach i swiezym chlebie. Wyjatkowo popularna z tych cech jest zastosowanie jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, dzis glownie slodkiej. Kuchnia wegierska w standardowej postaci to potrawy stosowane w czardach przy cyganskiej muzyce. Stala sie turystyczna wizytowka kraju. Umiarkowanie cieply, calkiem suchy klimat i zyznosc rol Kotliny Panonskiej zapewnia Wegrom uprawe zboz oraz innych artykulow uprawnych, ogrodniczych oraz sadowniczych. Wsrod hodowli owocowych nalezy zwrocic uwage na winna latorosl, ktorej wytwory sluza do bezposredniej konsumpcji jak i do wytworczosci wina.
Kategoria