Wszystkie te cechy mogą złożyć się na pyszny, pełnowartościowy posiłek, lecz profesjonalizm nie powinien kończyć się na poziomie gotowania. W celu odpowiedniego i komfortowego krojenia mięsa niezbędne będą profesjonalne sztućce do steków, dzięki którym poziom posiłku wejdzie na znacznie wyższy pułap.
Nóż do steków.
Charakteryzujące się niewielkim rozmiarem i charakterystycznym kształtem noże do steków to klucz do odpowiedniego pokrojenia, a nie poszarpania mięsa. Posiadają one ostry koniec klingi i łukowato zakończone ostrze, które w znacznym stopniu pomaga w krojeniu mięsa. Ogromną cechą takich noży jest to jak leżą w dłoni, w przeciwieństwie do innych zwyczajnych noży, dłoń podczas długiego porcjowania i krojenia nie męczy się. Kształt noża nawiązuje również do starych zwyczajów jedzenia mięsa, bowiem jest on zakończony w taki sposób, aby można nadziać mięso na jego koniec i włożyć do ust, bez używania widelca. Ostatnim elementem noża są ząbki, które raczej stanowią element kosmetyczny, bowiem noże z ząbkami kroją bardzo podobnie do tych bez ząbków.
Widelec do steków.
Na pierwszy rzut oka widelec do steków nie różni się niczym od klasycznego widelca. Pozory mylą, a różnice można poczuć w momencie używania tego specjalnego widelca. Już po paru chwilach użytkowania dochodzi się do wniosku, że widelce do steków charakteryzują się:
-
Dużą trwałością, która pozwoli na poradzenie sobie nawet z najbardziej dorodnymi kawałkami mięsa.
-
Wysoką jakością wykonania.
-
Wyraźnie odznaczającą się rączką, wykonaną z drewna lub innego, nieślizgającego się materiału.
-
Widelce do steków mają bardzo ostre zakończenie, co pomaga przy nabiciu mięsa.
Sztućce do steków, a zwyczajne noże i widelce.
Bez wątpienia największą różnicą pomiędzy klasycznymi sztućcami, a tymi specjalnymi do steków jest jakość porcjowania mięsa. W przypadku normalnych noży, nawet tej najwyższej jakości dochodzi rozdzierania, a nie krojenia mięsa. Przeciwnie działa specjalny nóż do steków, który bezproblemowo radzi sobie z krojeniem i porcjowaniem nawet największych kawałków mięsa. Drugą istotną różnicę odnajdujemy w wyglądzie, klasyczne zwyczajne sztućce wyglądają ładnie schludnie, ale w żaden sposób nie umywają się do sztućców do mięsa. Drewniana rękojeść, eleganckie wykonanie z stali nierdzewnej wskazuje na to, że jest to produkt premium.